Natuurvoeding
Natuurvoedingsadvies? Wat is dat nu eigenlijk en waarin verschilt dat van een “regulier” voedingsadvies?
Ik leg het je uit.
Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze waarbij de volgende basisprincipes gelden: een voeding van vooral verse, pure, eerlijke en biologische producten.
Bij natuurvoeding denken veel mensen meteen aan biologisch eten, maar het gaat nog een stuk verder dan dat. Het draait om bewust kiezen voor een gezonde leefstijl met natuurlijke voeding die je daadwerkelijk voedt, geestelijk en lichamelijk.
Jouw voordeel
Je voelt je fitter, energieker, alerter en gezonder. Maar dit mes snijdt écht aan twee kanten, want het is ook een voedingspatroon dat effectief bijdraagt aan een beter klimaat, aan een eerlijker economie en aan dierenwelzijn. “Met respect voor Mens, Dier, Aarde en Klimaat!” Ik juich het toe!
Wat is natuurvoeding nu precies?
Natuurvoeding gaat terug naar de basis, naar de oorsprong. Van producten naar échte voeding. Van calorische vulling naar échte voeding. Ik noem het zelf vaak: de behoefte van jouw innerlijke aap. Want we zijn in wezen niks meer dan uit de hand gelopen apen. En ja, dat schrijf ik met een knipoog natuurlijk. Als je al tot hier gekomen bent, ben je echt geen aap. Maar in jou schuilt wel een primaat die schreeuwt om goede energie en goede bouwstenen: gezonde voeding dus. Geen rommel. Voeding!
Relevanter dan ooit
Steeds meer mensen beseffen welke rol natuurlijke voeding speelt in een gezond en vitaal leven. Deze vraag is in deze Covid-tijd relevanter dan ooit. Overal worden mensen zich steeds meer bewuster van van de invloed die voeding heeft op hoe zij zich voelen en functioneren.
Anderzijds speelt ook mee dat natuurlijke voeding het milieu een stuk minder belast en dus duurzamer is. Er worden namelijk uitsluitend natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet. Verder blijkt dat natuurvoedingsmiddelen ook nog eens smaakvoller en voedzamer zijn. Dat alles bij elkaar draagt bij aan een groeiende belangstelling voor én toegenomen kennisbehoefte over wat natuurvoeding is. En dat is een van de redenen dat ik voor de opleiding Natuurvoedingsadvies heb gekozen.
Jouw eerste stappen met natuurvoeding
Wil je graag je voedingspatroon aanpassen? Natuurlijker eten en dus natuurvoeding onderdeel van je dagelijkse leven maken? Ik help je daar heel graag bij omdat ik het belangrijk vind! Want, als je kiest voor natuurlijke voeding, dan betekent dat ook dat je niet meer klakkeloos wil consumeren. Je kiest bewust voor voedsel dat mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Ofwel je volgt de volgende basisprincipes, namelijk: je gaat voor eerlijke, verse, pure en biologische producten.
Niet zwart-wit
OK, dat klinkt misschien heftig, maar het is niet zo zwart-wit. Het is niet alles of niets. Die keuze is aan jou. Je kunt er altijd voor kiezen, om daar waar mogelijk, natuurvoeding te integreren in je leven. Dat is eigenlijk wat ik ook doe, omdat het lang niet altijd makkelijk is om volledig met natuurvoeding bezig te zijn. Maar ik zou je alleen al een Natuurvoedingsadvies willen geven om je te helpen bewust te worden van de effecten van jouw voedselkeuzes!
Natuurvoeding, de basisprincipes
Even terug naar de basisprincipes van natuurlijke voeding.
Vers
Denk hierbij aan groenten en fruit uit het seizoen, uit de volle grond, uit de regio, lokaal dus. Met een kortere afstand van grond naar mond. Sperziebonen uit Marokko of uit Nederland? Aardbeien in januari of in juli? De keuze is aan jou. Elke keer weer. Mooi, he?
Puur
We gaan voor zo min mogelijk bewerkte voeding, want die voeding behoudt de voedingswaarde. En bovendien wordt steeds duidelijker dat voedsel in hun biologische context vaker volwaardig is: alle voedingstoffen die erin zitten versterken elkaar. Dus van (ultra)geraffineerde producten die op voedsel lijken naar écht voedsel.
Eerlijk
Denk hierbij aan milieu- en diervriendelijke producten. Maar ook eerlijker voor mensen, door bijvoorbeeld Fairtrade te overwegen.
Variatie
Denk hierbij aan de juiste variatie in je eetpatroon: een overvloedige afwisseling van groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten, pitten, zaden, oliën, vetten. Geloof het of niet: de meeste mensen hebben ongeveer 1 tot 2 ontbijtsoorten in hun eetpatroon. Zelfde geldt voor de lunch. Sterker nog: veel mensen eten elke dag ongeveer hetzelfde als ontbijt en lunch. En voor het avondeten hebben de meeste mensen ongeveer 4-5 maaltijdconcepten die ze afwisselen, met af en toe een sprong naar buiten. Gevarieerde voeding is echter ontzettend belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen en met natuurvoeding als concept kun je hier makkelijker grip op krijgen. Ik adviseer je graag.
Biologisch
Vervolgens houdt natuurvoeding consumeren ook in kiezen voor biologisch dynamisch geteelde voeding boven producten die uit biologische landbouw afkomstig zijn. Biologisch dynamische landbouw wil zeggen dat voeding 100% biologisch is. Er wordt gewerkt met een gesloten kringloop waarbij alle benodigde middelen zo veel mogelijk uit het eigen boerenbedrijf komen. Bijvoorbeeld het veevoer voor de dieren verbouwt de biologisch dynamische boer zelf en de mest wordt vervolgens gebruikt voor bemesting van eigen grond.
En ja, dit is soms nog best heel ingewikkeld, maar nogmaals: niks is zwart-wit. Niks moet, je kiest altijd zelf.
Er zijn, naast deze basisprincipes, nog meer aandachtspunten bij natuurvoeding, waar ik je graag bij adviseer. Denk hierbij aan:
- Samenstelling van je maaltijd
- Beperken van dierlijke producten
- Terugdringen van verpakkingsmaterialen: hoe doe je dat?
- Voedselverspilling
- Maaltijd bereiden zonder gebruik van magnetron
Etc.
Kortom, natuurvoeding heeft alles te maken met een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze.
Natuurvoedingsadvies
Een volledig natuurvoedingsadvies bestaat, net als een regulier voedingsadvies, uit vijf fasen:
1) Adviesvraag
2) Voedingsanamnese
3) Analyse
4) Advies
5) Evaluatie
Ja, 5 fasen, maar 3 gesprekken 🙂
1) Adviesvraag
Dit is het eerste gesprek. We gaan in op jouw adviesvraag: waar heb je hulp bij nodig? Wat is je vraag aan mij? Wat kan ik voor je doen?
We gaan in deze fase gezamenlijk kijken hoe we je adviesvraag eventueel verder kunnen herleiden naar een duidelijke en concrete vraagstelling.
Ook krijg je van mij een digitaal document, waarin je eenvoudig een voedingsdagboek bij kunt houden. Dit heb ik later nodig om een deel van mijn voedingsadvies op te baseren. Dit voedingsdagboek kan over 24 uur gaan, over drie hele dagen of zelfs over een week. Dit hangt af van jouw adviesvraag.
Let op: voor medische vraagstukken zal ik je doorverwijzen naar de huisarts of een diëtist.
2) Voedingsanamnese
In dit gesprek bespreken we je voedingsdagboek. Hoe ziet jouw eetpatroon er uit? Hoe doe je je boodschappen? En waar? Hoe beleef je je maaltijden? Wat zijn je eetgewoontes? Neem je tussendoortjes? Afijn, genoeg thema’s voor dit gesprek.
Maar het gaat nog verder. We nemen ook je leefstijl onder de loep. Denk hierbij aan werk, gezin, boodschappen, budget, sport & beweging, ontspanning, vochtinname, alcohol en tabak, slaap, stress, etc.
Tot slot bespreken we daarbij ook andere factoren, zoals jouw uitdagingen, klachten, eventuele medische historie, mentaal en emotioneel welbevinden, medicatie, etc.
3) Analyse
Niet storen s.v.p., ik ben aan het werk 🙂
4) Advies
In dit gesprek breng ik mijn advies uit. Ik ga je vertellen wat mij is opgevallen in je voedingspatroon in relatie tot je adviesvraag.
Ik zal met een aantal adviezen komen, eventueel aangevuld met extra documentatie voor jou. We zullen gezamenlijk bespreken hoe je deze adviezen kunt toepassen.
Het gaat mij er vooral om dat jij enerzijds adviezen ontvangt van mij, die duidelijk zijn, eenvoudig toepasbaar zijn in jouw leven en waar je direct mee kunt beginnen!
Anderzijds hoop ik vooral ook, dat je met dit traject voor jezelf vernieuwde inspiratie en kennis opdoet, waarmee je met een andere blik gaat kijken naar voeding!
Men zegt wel eens: je bent wat je eet. Maar nog beter is: je bent wat je opneemt. En dan spelen meer factoren een rol dan alleen de voeding.
5) Evaluatie
Een paar weken na het advies heb ik graag nog een evaluatie met je: wat ging goed, wat ging niet goed? Waar heb je nog vragen over?
Waarom een voedingsadvies
En er is zoveel voordeel te behalen met gezonde voeding. Zo ontzettend veel!
- Een gezonder en vitaler leven
- Een lagere bloeddruk
- Verminderd risico op welvaartsziekten
- Een gezonder gewicht als gevolg en niet als doel
- Meer energie
- Een lekkerder gevoel
- Een sterker immuunsysteem.
- En deze opsomming kan nog veel langer zijn.
Maar voeding is veel meer dan wat er op je bord ligt. Ja, voeding is wat je eet. Maar vooral ook wat je opneemt. Maar daar stopt het niet. Het gaat er vaak ook om hoe je eet, met wie je eet, hoe vaak je eet, wanneer je eet, waarom je eet, waar je eet.
Nog verder: het gaat over de juiste brandstof en de juiste bouwstenen, over biologische context, over voldoende energie en levenskracht, over écht voedsel en verzadiging, over emotie, over smaak, geur, textuur en totale zintuiglijke beleving, over sociale interactie. En de opsomming gaat door.
Voeding is een spil in ons leven en waarom zouden we dat onderdeel niet wat meer aandacht geven? We kunnen met de juiste veranderingen zo veel voordelen boeken! Gezonde voeding is in alle opzichten een win-win-situatie. Ik help je daar graag bij!
Ik ben er van overtuigd dat het kan: een duurzame manier van onszelf voeden met volwaardige, gezonde en vooral échte voeding! En om die reden ben ik VitaMotus gestart. Om met passie en gerichte aandacht mensen, groepen en bedrijven te adviseren, te coachen, te inspireren en te bewegen naar een duurzaam, volwaardig, gezond en optimaal eetpatroon en leefstijl.
Want Vita staat voor leven en Motus staat voor beweging. Daar teken ik voor.