Een interview met VitaMotus

Wat doet VitaMotus?

Met VitaMotus begeleid ik mensen en organisaties naar een gezonder eetpatroon en naar een vitaler leven. Voor particulieren doe ik dat met voedings- en leefstijladviezen en begeleiding/coaching. Voor organisaties doe ik dat via inspiratiesessies, presentaties, voorlichtingen en workshops. 

Waarom ben je dit initiatief gestart?

Ik ben VitaMotus gestart omdat ik zelf heb mogen ervaren wat een switch naar gezonde voeding kan doen. En ik gun dat andere mensen ook! 

Gelijktijdig is er zoveel onduidelijkheid over wat nu gezonde voeding is. Wetenschap hier, marketeers daar, meningen zus, standpunten zo. Ik hoor de raarste dingen. En het huidige aanbod van supermarkten en de effecten van slimme marketing maken het niet makkelijker voor ons om gezonde keuzes te maken. Terwijl het in wezen niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. De meeste mensen weten wel dat ze te weinig groente en fruit eten. Maar hoe verander je dat op een manier die beklijft?

Ik wil mensen helpen met kennis over gezonde, volwaardige en natuurlijke voeding en vooral over bewustwording van hun voedingskeuzes en de effecten daarvan, zodat zij zelf met kleine stapjes vooruit kunnen. Voor zichzelf, maar ook voor een stuk duurzaamheid voor mens, dier, aarde en klimaat. Gezonde voedselkeuze is een enorme win-winsituatie!

Waarom vind je het zo belangrijk om dit te doen?

Heb je even? Er zijn zo ontzettend veel redenen om dit te doen. 

De belangrijkste reden is: met aanpassen van je voeding kun je zoveel winst boeken voor je gezondheid, je vitaliteit, je hele leven. Voeding is echt laaghangend fruit! Spreekwoordelijk, he? 

Als we kijken naar de toename van de landelijke cijfers van overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overige welvaartsziekten, de stijgende zorgkosten, burn out-cijfers, etc. En daar bovenop: we bewegen veel te weinig, we eten chronisch te weinig groente en fruit en in plaats daarvan teveel gefabriceerde producten. Vooral de jongeren zijn gewoon niet opgewassen tegen het ziekmakende aanbod op alle straathoeken. Alles rammelt aan alle kanten! Maar met gezonde voeding kan er zo ontzettend veel verschil worden gemaakt. De impact is eindeloos! 

Dus ja, het gaat om gezondheid en vitaliteit. Maar daar stopt het effect van voeding niet. Want als men écht gezond gaat eten, dan komt er een reeks andere voordelen om de hoek vliegen: met gezonde voeding draag je effectief bij aan een beter klimaat, aan dierenwelzijn, aan een eerlijke economie, aan je locale economie. Je draagt bij aan een evenwichtiger bodemkwaliteit, aan meer biodiversiteit. Je beperkt jouw eigen bijdrage aan de CO2-uitstoot. Minder plastic, minder verspilling. De lijst gaat maar door.

En dit alles kan weer bijdragen aan je eigen bewustzijn, aan je besef over wat jouw werkelijke plek in de natuur is. Je maakt een krachtig en evenwichtig statement met jouw voedselkeuzes. Je bent je simpelweg meer bewust van alle verstrekkende effecten en de ketens rondom voeding. En ik vind dat belangrijk. De tijd van argeloosheid en achteloosheid is voorbij.

Wat vind je het tofste/mooiste aan je werk?

Dat ik eindelijk vanuit passie werk mag doen wat werkelijk verschil maakt. Met echte impact. Waar mensen duurzaam beter van worden, zich ook beter voelen en meer energie krijgen. En dat daarmee ook de wereld wat mooier wordt. Het is een dubbele win-win-situatie! En ik kan er mijn talent, mijn passie, mijn kennis en mijn karakter in kwijt. Hoe gaaf is dat!?

Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe ziet de wereld er dan uit?

Haha, afgrijselijk! Veel te eentonig! En alle kappers failliet, dus laten we het daar niet over hebben! Diversiteit is een rijk goed en dat moeten we vooral in stand houden!

Wat is je favoriete YouTube-filmpje?

Optimistic Nihilism” van Kurzgesagt, zonder twijfel ook! Daar word ik altijd zo blij van! Ik kijk er wekelijks naar, denk ik! Het is een korte, eenvoudige filosofische uiteenzetting over ons mensen, waar we vandaan komen en wat we hier doen. Het gaat dus over onze plek in het universum. 

Het stukje nihilisme suggereert dat er geen reden is voor ons bestaan en dat het dus eigenlijk allemaal vrij zinloos is. Maar het stukje optimisme draagt juist uit dat we er juist om die reden net zo goed een mooie ervaring van kunnen maken. Met al onze zintuigen, ervaringen, gevoelens en emoties! Anders gezegd: als iets van zichzelf geen zin heeft, dan kun je het – vanuit jezelf – wel zin geven. Zingeving dus! There you go! 

Ik zou zeggen: kijk er zelf naar en voel vooral eens wat het met je doet! Krijg je ook energie van het einde? Gaat je ademhaling omhoog? Voel je hart sneller kloppen? Voel je fysiek zin op te staan? Heb je zin om iemand te bellen?

Advies: kijk het filmpje in een keer uit! Het is maar 6 minuten van je leven! Doe het! https://youtu.be/MBRqu0YOH14

Heb jij ook het bordje ‘HOME’ in je huis staan? 

Nee, tuurlijk niet. Ik heb geen bordje nodig om mij daar aan te herinneren. Daar heb ik mijn kater Ben al voor. 

Met welke klanten werk je het liefst?

Ik heb geen voorkeur. Kijk, mijn klanten komen bij mij omdat ze een adviesvraag hebben over hun voeding of leefstijl. Ze zijn dus al “groeibereid”. Daar doe ik het voor. Ze willen gezonder eten, of ze weten niet goed wat nu is. Of ze willen afvallen. Of fitter en sterker worden. Als mijn advies of coaching bijdraagt aan de gezondheid, de leefstijl en het welzijn van mijn klant, dan is mijn missie geslaagd. 

Waar kunnen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?

Pannenkoeken en hardlopen. Niet in die volgorde trouwens, dat is geen goed idee. Maar mijn telefoon staat ‘s nachts op ‘nachtmodus’, dus veel succes om mij wakker te maken!

Wat is naast je werk belangrijk voor je?

Ik denk toch wel de standaard dingen die iedereen belangrijk vindt of zou moeten vinden: familie, vrienden, sociaal contact. En daarnaast, om wat specifieker te zijn, vind ik gezondheid, leren, duursport, lummeltijd, muziek, mijn kater Ben en buiten in de natuur zijn ook belangrijk.

Wat is je grootste ergernis?

Geluidsoverlast. Ik vind hard, scherp, onverwacht of ronduit storend geluid heel erg ergerlijk. Ik heb zelfs een schandalig dure koptelefoon gekocht om in sommige situaties het geluid het hoofd te kunnen bieden. 

Stel, ik ben enthousiast over je aanbod, wat is de eerste stap?

De eerste stap is: een kennismakingsgesprek! Heel simpel en laagdrempelig: even bellen of mailen, even doornemen wat je adviesvraag is, waar ik je bij kan helpen. En vanaf daar kijken we verder! 

VitaMotus | Jouw natuurlijke weg naar een gezond eetpatroon.